images.jpg

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η σωστή ενημέρωση μας προστατεύει!

Η παγκόσμια ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο και σαν στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη πάθηση, στην πληροφόρηση καθώς και στην κινητοποίηση όλων, για προληπτικές εξετάσεις.  

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα μεταβολικό νόσημα που ακολουθεί τον ασθενή σ’ όλη του τη ζωή, ακολουθώντας διάγνωση. Όλοι μας έχουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα, που μας δίνει ενέργεια. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αναμένεται με την κατανάλωση τροφής. Με την βοήθεια της ινσουλίνης, η γλυκόζη που διασπάται από την τροφή και εισχωρεί στο αίμα μας, μεταφέρεται στην μυϊκή μας μάζα. Αυτό είναι το ιδανικό αποτέλεσμα! 

Στο άτομο με διαβήτη τύπου 2, τα επίπεδα γλυκόζης παραμένουν ψηλά μετά το γεύμα λόγο της προοδευτικά μειωμένης παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας,  ή υπάρχει δυσκολία στην μεταφορά γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα, λόγο κάποιας αντίστασης όπως τις λιπώδης μάζας.  

Πρώτα Συμπτώματα του Διαβήτη Τύπου 2 

 • Πολυουρία: αυτό που οδηγεί στην τουαλέτα για περισσότερες φορές από το συνηθισμένο σας. Ο οργανισμός αδυνατεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα τα υψηλά αυτά επίπεδα γλυκόζης να αποβάλλονται από τον οργανισμό στα ούρα, αυξάνοντας έτσι την διούρηση. 

 • Πολυδιψία: Η αυξημένη απώλεια υγρών μέσω των ούρων, προκαλεί ελαφριά αφυδάτωση και ξηροστομία, με αποτέλεσμα το εντονότερο αίσθημα της δίψας. 

 • Απώλεια βάρους: Αποτέλεσμα της απώλειας γλυκόζης από τα ούρα, είναι και η απώλεια βάρους. Ο οργανισμός μας προσλαμβάνει μειωμένη ενέργεια αλλά και θρεπτικά συστατικά από τα γεύματά μας και αυτό ενδείκνυται να οφείλεται στην αδυναμία έκκρισης ή στην αντίσταση ινσουλίνης. Η σταδιακή απώλεια βάρους περιλαμβάνει και την απώλεια μυϊκής μάζας, που μας οδηγεί στην αίσθηση της αδυναμίας. 

 • Πολυφαγία: Η αίσθηση της αδυναμίας, λογικά μας οδηγεί στην αυξημένη αίσθηση πείνας, καθώς ο οργανισμός έχει αυξημένη ανάγκη να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. 

 • Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με υψηλό σάκχαρο είναι: η εύκολη κόπωση, η θολή όραση, οι κράμπες στα πόδια και οι μυκητιάσεις, ιδίως των γεννητικών περιοχών.  

Θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο αν

 • Είστε 45 ετών και άνω 

 • Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με περιφέρεια μέσης ≥102 εκ για τους άνδρες και ≥88 εκ για τις γυναίκες ή έχετε δείκτη μάζας σώματος ≥30 kg/m2   

 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε γονείς, αδέλφια, παιδιά 

 • Έχετε ατομικό ιστορικό υπέρτασης ή καριοαγγειακής νόσου ή διαβήτη κύησης 

 • Έχετε μεταβολικά / αυτοάνοσα νοσήματα όπως μεγαλοβλαστική αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12, κοιλιοκάκη, ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ. 

 • Έχετε γεννήσει παιδιά με σωματικό βάρος >4 κιλά 

 • Είστε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών 

 • Παίρνετε φάρμακα τα οποία προδιαθέτουν σε αύξηση της γλυκόζης αίματος (π.χ. κορτικοστεροειδή) 

Προ Διαβήτης

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε για τον Προ Διαβήτη; 

Ο Προ Διαβήτης χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί ως Διαβήτης. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε για τον Προ Διαβήτη και πως να τον αποφύγουμε, καθώς προβλέπει μεγαλύτερο ρίσκο να εμφανίσουμε Διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον, να αναπτύξουμε υπέρταση ή και καρδιαγγειακή νόσο εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

 

Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνουν αλλαγή τρόπου ζωής ή και φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Σε κάποια άτομα, έχει σημειωθεί μείωση της γλυκόζης στο αίμα, μέσα μόνο από την αλλαγή ζωής, διατροφής και χάσιμο βάρους. 

 

Η θέση του κλινικού διαιτολόγου:

Ένας κλινικός διαιτολόγος παρέχει τις κατάλληλες γνώσεις για να βοηθήσει άτομα με υψηλό σάκχαρο και άτομα με Διαβήτη, γι ’αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του.

Ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να προσφέρει συμβουλές προς αλλαγές στον τρόπο ζωής και καθοδήγηση προς την σωστή διατροφή μέσα από εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα και διατροφική εκπαίδευση αλλά και προσωπική στήριξη, με στόχο μια καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση. 

Για γενικές διατροφικές συμβολές στο διαβήτη, κάντε κλικ εδώ για άρθρο που έχω γράψει.

Τα καλά νέα είναι ότι η διατροφή στο διαβήτη δεν σημαίνει πως πρέπει να κόψουμε τα αγαπημένα μας φαγητά από την διατροφή μας! Ούτε σημαίνει ότι δεν θα ξαναφάμε έξω με την παρέα! Γι 'αυτό και η διατροφική εκπαίδευση είναι σημαντική, έτσι ώστε να προφυλάξουμε την υγεία μας όσο μπορούμε καλύτερα με τις έξυπνες επιλογές και παράλληλα να μην χάσουμε την απόλαυση αυτή της ζωής! 

*Αν υποπτεύεστε ότι τα επίπεδα σακχάρου σας είναι ψηλά, πρέπει να μιλήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό για αξιολόγηση!*